Hmyz jako potrava

30. července 2011 v 14:55 | Matouš Pavlík |  potrava
Velmi dobrým zpestřením stravy v přírodě jsou bílkoviny. Nacházejí se v jakémkoli mase, vejcích a hlavně hmyzu. Je jednou z nejstarších potravin a i když se vám k jídlu zdá třeba odpudivý, je to velmi výživná strava. Zde vám poradím, jak bezpečně připravovat hmyz a který vybírat za potravu.
1. Nejčastěji jedeným a také nejchutnějším hmyzem jsou saranče, kobylky a cvrčci. Pokud je jíte syrové, nechutnají příliš nejlahodněji. Jejich chuť připomíná starou kůži, kterou si ukousnete z prstu. Navíc je hemolymfa uvnitř jejich těla hrozně studená a moc nedobrá. Když je však povaříte nebo upečete na ohni, dá se mluvit o něčem jiném. Jestli že je zvlášť dobře propečete, hemolymfa se ohřeje a trochu stuhne. Garantuji, že toto jídlo je pak velmi dobré a když jej osolíte, chutná skoro jako pečínka na grylu.
2. Další chutnou potravou jsou dřevokazné larvy. Protože mám rád tesaříky a ostatní druhy brouků žijící tímto způsobem, nikdy jsem je jíst nezkoušel, proto nezaručuji že vám budou chutnat. V různých částech světa se ale tyto larvy jí syrové a myslím že představují dobrou potravu a skvělý zdroj bílkovin.
3. Jedním druhem hmyzu, který se dá najít skoro všude jsou mravenci. Tito tvorečkové bohužel koušou a někteří mají dokonce žihadlo a kyselinu mravenčí, kterou vystřikují na nepřítele. Proto musíte dospělé mravence nejprve povařit, aby jste je zbavili kyseliny a pak je teprve můžete jíst jako takovou mravenčí kašičku. Mravenčí kukly a larvy se dají jíst dokonce syrové protože nejsou ničím nebezpečné.
4. Můžete jíst i různé druhy brouků a ploštic. Vyvarujte se však druhů, které při podráždění vylučují nějakou tekutinu, ať už nepříjemě páchnoucí nebo bez vůně. Bohužel to u některých jde jen těžko poznat. Já jsem například zkoušel kovaříka, který nic obvykle nevylučuje, ale po požití měl odporně hořkou chuť.
5. Můžete se stravovat i dvoukřídlým hmyzem. Vyvarujte se však jakých koli much. Ty jsou přenašeči chorob, neboť sedají na mršiny a trus zvířat. Včely, vosy a sršně jezte jen po odstranění žihadla. Nejlepším dvoukřídlým hmyzem jsou například pestřenky, kterým lidé říkají mylně ,,vosičky".
6. Jíst můžete také různé housenky motýlů. Jezte však jen nechlupaté druhy a ty, které nejsou příliš postře zbarvené.
7. K jídlu jsou také žížaly, těm však musíte před požitím vymáčknout vnitřek těla.
8. Dobrou potravou jsou též mnohonožky, ale ty většinou vypouštějí odporně páchnoucí sekret, takže se jejich požití spíše vyhněte.
9. Klidně se také můžete stravovat hlemýždi a slimáky. Ty však raději povařte, protože se obvykle v jejich orgánech stravují paraziti. Tito parazité mohou totiž způsobovat meningitidu (zánět mozkových blan).
To je vše o hmyzu jako potravě, doufám, že si z toho vezmete ponaučení. Znovu přeji moc dobrou chuť! Mrkající
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 9. srpna 2011 v 12:49 | Reagovat

Mo, tak hmyz jako jídlo mi zrovna neladí. Každopádně ale kdybych někde zůstal, tak se určitě nebudu bát těch mravenčích larev, i když jsou podle mě strašně kyselé. Každopádně bych se ale chtěl zeptat: Když vymáčknu obsah těla žížaly, tak mám jíst ten anebo kůži, která zbyde. Já si myslím, že to, co vymáčknu. Je to pravda?

2 Matouš Pavlík Matouš Pavlík | E-mail | Web | 15. srpna 2011 v 9:57 | Reagovat

[1]: Spíš by se měla jíst ta kůže, protože v tý žížale je písek a pak to skřípe mezi zuby..... :D

3 Holda.MC Holda.MC | Web | 25. srpna 2011 v 8:15 | Reagovat

Hele... jestli de o mě... tak já se hmyzu raději vyhnu... to spíš ty rostliny (viz. http://preziti-v-prirode.blog.cz/1107/bezpecna-rostlinna-potrava  )

4 Matouš Pavlík Matouš Pavlík | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 10:57 | Reagovat

Tak až se ztratíš, řeš si to jak chceš... Mě to docela chutná. :D

5 jimehmyz.cz jimehmyz.cz | E-mail | Web | 12. června 2015 v 13:18 | Reagovat

Hezký článek

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama