Vaření v parní jámě

27. srpna 2011 v 9:48 | Matouš Pavlík |  potrava
Právě jste přišli z dlouhého a náročného lovu a nesete si kořist - králíka. Váš oheň už vesele plápolá a vy ho stahujete z kůže. Říkáte si : ,,Bylo by dobré si ho uvařit nějak, aby mi moc chutnal, když jsem se tolik nadřel na lovu!" Ale jak???
Dobrou metodou jak něco spolehlivě uvařit a zachovat při tom všechny chuťové vlastnosti je vaření v parní jámě. Také se jí říká Setonův hrnec. Je to velmi prosté: Vykopete do země obdélníkovou díru, hlubokou asi třicet centimetrů. Na jejím dně rozděláte oheň. Přes vrch naskládáte příčně rovné větve a na ně položíte kameny. Ty se ohněm rozpálí a spadají dovnitř jámy. Pak jen čekáte až oheň dohasne. Doprostřed díry vrazíte vysokou větev. Pak vystelete dno trávou nebo listy. Do další trávy obalíte své potraviny a vložíte také do díry. Vše znova přikryjete další vrstvopu trávy, až po okraj díry. Vše přikryjete zeminou. Vyndáte z díry zaražený klacek a do vzniklé dírky nalijete vodu. Pak necháte vše dvacet minut v klidu. Po této době vykopáte jídlo ze země a můžete si pochutnávat. Horké kameny ho skvěle uvaří !Usmívající se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 31. srpna 2011 v 16:18 | Reagovat

Jdu vařit!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama